Mangostan

Garcinia manostana L. jest jednym z najbardziej darzonych szacunkiem owoców tropikalnych z rodziny Guttiferae. Okrągłe, ciemnofioletowe owoce, pokryte suchą, grubą skórką z białym soczysty miąższem posiadają bardzo duże właściwości antyoksydacyjne. Ich niezwykłe właściwości zostały zaobserwowane już wieki temu i są stosowane do dziś w medycynie ludowej.

Ponieważ w Polsce mangostan nie rośnie w naturze jest dostępny w formie soku z owoców z upraw ekologicznych.

Pełna lista korzyści wynikających ze stosowania soku z mangostanu jest niewyobrażalnie duża. Sok ten m.in.:

- stanowi profilaktykę antynowotworową,
- stymuluje układ odpornościowy,
- wspomaga leczenie chorób reumatycznych,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- stanowi ochronę przed chorobami Parkinsona i Alzheimera,
- zapobiega miażdżycy,
- chroni serce
- wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- wspomaga naturalną utratę masy ciała,
- obniża poziom cukru we krwi,
- wspomaga leczenie różnego typu alergii,
- działa przeciw depresyjnie,
- wspomaga leczenie stanów zapalnych,
- zapobiega powstawaniu jaskry i zaćmy,
- zapobiega wczesnemu starzeniu się.

Comments are closed.