Krzem i Bor

KRZEM PIERWIASTEK ZDROWIA I ŻYCIA CZŁOWIEKA

Krzem jest najważniejszym składnikiem mineralnym człowieka. Ciało ludzkie o wadze 70 kg zawiera 7 gram organicznego i nieorganicznego krzemu. Wchodzi on w skład tkanki łącznej, jest podstawą struktury kości, chrząstek, naczyń krwionośnych mięśni, skóry, paznokci, włosów, a także jest obecny w trzustce, wątrobie, nerkach, sercu, tarczycy, grasicy itd.
Krzem w postaci SiO2 (krzemionka mineralna-piasek) jest głównym składnikiem skorupy ziemskiej ok. 28% wagowych. Krzemionka i glinokrzemiany wchodzą w skład różnego rodzaju skał, piasków. Te formy krzemu są absolutnie nieprzyswajalne dla ludzkiego organizmu, a wręcz przeciwnie szkodliwe (m.in. krzemica płuc).
Dla człowieka, zwierząt, ptaków i roślin przyswajalny jest krzem organiczny, a nieorganiczny tylko w formie kwasu monokrzemowego czyli ortokrzemomowego o wzorze H4SiO4 [Si(OH)4], który jest stabilny w środowisku silnie kwaśnym, przy większym pH polimeryzuje samorzutnie do nierozpuszczalnych kwasów polikrzemowych.

Jak podają najnowsze źródła medyczne dzienne zapotrzebowanie krzemu wynosi 25-50 mg/dobę. Aktualnie ponad 90% społeczeństwa na świecie ma niedobór krzemu, w Polsce prawie 100% m.in. z następujących powodów:

  1. Od kilkudziesięciu lat gleby uprawne alkalizuje się wapnem i jego solami do pH około 6,2 (prawie obojętne). Przy tym pH niezależnie od polimeryzacji kwas ortokrzemowy jest związany z wapnem w nierozpuszczalną sól (beton). Rosnące na takiej glebie rośliny mają niedobór krzemu, a tym samym odżywiane takimi produktami ubogimi w krzem zwierzęta i ptaki też nie posiadają odpowiedniej dawki krzemu. Automatycznie człowiek, jako ostatni w łańcuchu pokarmowym ma bardzo niski poziom krzemu.
  2. W wyniku super przetworzonej żywności głównie oczyszczania i rafinacji produktów roślinnych (biała mąka, cukier, sól), człowiek usuwa niezbędne mikroelementy, a zwłaszcza krzem ze swojego pożywienia.
  3. Jeżeli już jakieś ilości krzemu dostaną się do naszego organizmu to w pierwszej kolejności konsumują go różnego rodzaju pasożyty. Szczegółowo opisała to Nadieżda Siemionowa w książce „Szkoła zdrowia”, W-wa 2007. (Znana w Rosji i na świecie specjalistka zajmująca się naturalnymi metodami leczenia i prowadząca w Soczi doskonale prosperującą tzw. „Szkołę życia”).

Na podstawie badań i doświadczeń N. Siemionowa twierdzi, że jeżeli poziom krzemu spada poniżej 1,6 g powstaje wirusowe zapalenie wątroby, poniżej 1,4 g cukrzyca, poniżej 1,3 g rozwija się rak, a poniżej 1,2 g krzemu następują groźne wylewy krwi do mózgu, tętniaki i zawały.

„Gdyby była odpowiednia ilość krzemu nie byłoby tych groźnych chorób!”
„Jeżeli nie ma odpowiedniej ilości krzemu nie ma przyswajalności innych mikroelementów.”
„Większość groźnych chorób człowieka spowodowana jest niedoborem mikroelementów w diecie!”

W. Wiernadski twierdzi – „Żaden żywy organizm nie może istnieć bez krzemu”.
„Przyswajalny krzem chroni przed rozwojem chorób serca i sklerozy” – niem. lekarz Kuhn, francuscy uczeni M.Lepger i Ż.Lepger, M.G. Voronkov i I.G.Kuznetsov i inni uznają, że współczesny człowiek ma niedobór krzemu, a krzem to zdrowie, a głównie łączność pomiędzy mózgiem i komórkami.
Znaczącą rolę krzemu w ludzkich organizmach rozpoznało i opisało w swoich naukowych pracach dwóch genialnych Polaków:
Prof. Włodzimierz Sedlak – teoretyk, biolog i filozof oraz
Dr Anatol Rybczyński – lekarz chirurg, onkolog i wieloletni praktyk.
Niedobór krzemu w ludzkim organizmie powoduje:

- kruchość aorty i różnorakich naczyń krwionośnych (specjaliści z tej dziedziny twierdzą, że co 10 lat będzie podwajać się liczba zachorowań na tętniaki i wylewy krwi do mózgu, żylaki, hemoroidy itp.)
- bóle kręgosłupa i deformacje stawów m.in. osteoporoza, kruchość kości brak elastyny i kolagenu
- zwapnienie naczyń krwionośnych (miazdżyca, kompleks tłuszczowo-wapniowy)
- ogólne osłabienie organizmu, brak odporności na infekcje (brak informacji międzykomórkowej)
- szybkie starzenie (krzem jest pierwiastkiem życia i młodości m.in. odpowiada za piękną cerę, włosy, oczy, zęby, paznokcie itd.)
- choroby nowotworowe
- w guzach nowotworowych skumulowany jest krzem z całego organizmu do walki z rakiem

G.Edward Gryffin – autor książki „Świat bez raka” – twierdzi, że „rak jest chorobą spowodowaną niedoborem w diecie”.

Produkty z krzemem/borem:

Comments are closed.