Goji

Jagoda goji to mały, czerwony owoc, która rośnie na krzewie o łacińskiej nazwie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Roślina rośnie w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.

Jagoda goji od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej chińskiej medycynie. Powszechnie uważano, że jagoda goji ma pozytywny wpływ na pracę nerek, a nerki w medycynie chińskiej powiązane są z siłą życiowa i witalnością.

Jagoda goji jest owocem bardzo delikatnym, gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.

Bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy
Jagody goji to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Są kompletnym źródłem białka.

Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8 aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan. Aminokwasy są niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są także budulcem białek i mięśni.

Jagoda goji to także źródło karetonoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera więcej niż marchew. W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas Omega 6.

Owoc ten to także źródło antyoksydantów, ich wysokie stężenie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu.

Pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie
Jagoda goji dostarcza organizmowi niezbędne do jego funkcjonowania składniki odżywcze.

Współczesne badania udowodniły, że goji przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wzmacnia system immunologiczny, reguluje poziom cukru we krwi.

Comments are closed.