Aloes

Aloes i jego właściwości lecznicze doceniane były już starożytności w Chinach, Egipcie, czy Babilonie, praktycznie wszędzie gdzie panuje gorący klimat. Aloes pochodzi z południowej Afryki i do dzisiaj znanych jest około jego wiele gatunków, nie wszystkie jednak mają równie dobry wpływ na nasz organizm.

 

Aloe vera – aloes zwyczajny

Gorzki sok aloesu zwyczajnego jest wykorzystywany we współczesnej medycynie. Sok stosowany bezpośrednio na rany skóry bardzo przyspiesza proces gojenia.

Miąższ i sok z aloesu zawierają ponad 140 biologicznie czynnych składników:

  • aminokwasy (endogenne i egzogenne),
  • enzymy (lipazę, amylazę, celulazę i inne),
  • witaminy (z grupy B, kwas foliowy, C, A, cholinę oraz wszystkie rozpuszczalne w wodzie),
  • związki mineralne: wapnia i magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy),
  • naturalny kwas salicylowy, mleczan magnezowy,
  • kampesterol, bradykinazę,
  • fenole, kwas cynamonowy, lupeol, związki siarkowe,
  • saponiny, ligniny, biostymulatory,
  • cukry – jednocukry (glukoza i fruktoza),
  • wielocukry (polimannozy, glukomannozy, mukopolisacharydy).

Aloe ferox – aloes uzbrojony

Wśród tych odmian, które posiadają dobroczynne właściwości na czoło wysuwa się właśnie Aloes Ferox, inaczej aloes uzbrojony czy aloes dziki.

Gatunek ten ma czerwone kwiaty, pień przypominający palmę i grube, zielone liście, które to właśnie są źródłem całego bogactwa korzystnie wpływających na zdrowie elementów.

Sok z dzikiego aloesu to przede wszystkim źródło błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, dlatego sok z aloesu sprawdza się przy zgadze, niestrawności, bólach brzucha i chorobach jelit.

Sok z dzikiego aloesu zawiera także aminokwasy, białka, enzymy, witaminy i liczne minerały.

Systematycznie stosowany pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

Comments are closed.