Açai

Jagoda açai to niezwykły owoc, który rośnie tylko w amazońskich lasach tropikalnych.

Badania potwierdziły jego wysoką wartość zdrowotną i niezwykle bogatą zawartość cennych dla organizmu elementów jak polifenole, kwasy tłuszczowe, witaminy.

Przez wieki jagoda açai pozostawała ukryta przed światem w brazylijskiej dżungli, której zasoby to dnia dzisiejszego nie zostały do końca zbadane. Jednak owoce açai i ich właściwości znane były dobrze tubylczym plemionom zamieszkującym lasy tropikalne.

Mały owoc – wielkie możliwości

Badanie naukowe potwierdzają wyjątkowe właściwość zdrowotne jagody acai. To niepozorny, okrągły owoc w ciemnym, prawie czarnym kolorze.

Większość całego owocu stanowi nasiono, tylko kilkanaście procent stanowi jadalna część na którą składa się skórka i miąższ.

Jagoda açai jest wyjątkowo delikatna i szybko traci swoje cenne właściwości, dlatego wytarzanie soku, który byłby równie cenny jak sam owoc wymaga wiedzy odpowiedniego procesu wytwarzania.

Bogate źródło witamin, polifenoli, antocyjanów

Jagoda açai jest niezwykle bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B3, E, C), minerałów (fosfor, magnez, wapń, potas), białka, kwasów tłuszczowych (Omega 3, Omega 6, Omega 9), błonnika, aminokwasów i enzymów. Wyróżnia się dużą zawartością przeciwutleniaczy, które pomagają walczyć z procesem starzenia.Zawiera polifenole, wśród których najważniejsze są flawonoidy oraz antocyjany, które działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie oraz wykazują działanie przeciwzakrzepowe.

Comments are closed.