Złoto

Złoto jest jednym z ultramikroelementów wchodzących w skład naszego organizmu. Jego całkowita zawartość w organizmie wynosi około 10 mg. Całkowita funkcja biochemiczna złota nie została do końca ustalona. Posiada doskonałe właściwości bakterio- i grzybobójcze. W połącze­niu z innymi pierwiastkami o podobnych właściwościach, takimi jak srebro, cynk i miedź, powoduje efekt synergii zwiększając efektywność ich działania.

Pełni rolę katalizatora w procesie powstawania wielu hor­monów oraz enzymów. Właściwości lecznicze złota znane były już w Chinach ponad cztery tysiące lat temu. Starożytni wierzyli, że kryje w sobie tajemnicę długowieczności oraz cudowną moc uzdrawiania. W Euro­pie do celów leczniczych złoto w różnych formach fizykochemicznych jest stosowane od XIX wieku, przy leczeniu artretyzmu, chorób reumatycznych, nowotworowych, wenerycznych, zapalenia narządów płcio­wych, łuszczycy, bielactwa, cukrzycy, dusznicy i padaczki. Stosowane jest w produktach spożywczych. W kosmetologii produkty zawierające w swoim składzie różne formy złota cieszą się ogromnym uznaniem wśród użytkowników ze względu na posiadaną zdolność do regeneracji, rozświetlania skóry i wygładzania zmarszczek. Zawartość złota w organizmie maleje wraz z wiekiem, a możliwość jego uzupełnienia, w for­mie przyswajalnej dla organizmu, w oparciu o tradycyjne produkty spożywcze jest praktycznie niemożliwa.

Comments are closed.