Cynk

Cynk jest jednym z najważniejszych mikroelementów wchodzących w skład żywego organi­zmu. Jego zawartość w organizmie waha się od 1.4- 2.3 g. Dzienna zalecana dawka cynku dla dorosłego człowieka wynosi ok. 10 mg. Jest obecny w 60 różnych enzymach.

Cynk reguluje metabolizm związków węglowodanowych i białkowych. Wpływa na mineralizację kości zwiększając ich wytrzymałość. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma szczególne znaczenie w wytwarzaniu hormonów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów – krokowego i tarczycy oraz zwiększa stężenie insuliny i może być wykorzystywany w leczeniu cukrzycy. Badania wykazały istotny wpływ cynku na funkcjonowanie ukła­du immunologicznego oraz regulację stężenia poziomu witaminy E, tzw. witaminy młodości. Ponadto cynk przyśpiesza gojenie się ran. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu rozrodczego oraz potencję. Łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit i wrzodów. Cynk powinni otrzymywać chorzy na raka, gdyż pomaga on w ograniczeniu rozprzestrzeniania się choroby – dzięki wpływowi cynku mniej komó­rek ulega deformacjom prowadzącym do powstawania raka.

Comments are closed.