Colvita – kolagen naturalny

Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego tropokolagenu, pozyskiwanego ze skór rybich, ekstraktu alg morskich i bioprzyswajalnej witaminy E ( octan D-alfa-tokoferylu).


COLVITA jest pochodną wielkiego wynalazku polskiej biotechnologii, jakim było wyekstrahowanie do postaci hydratu – czystego, naturalnego kolagenu ze skór rybich.

COLVITA to całkowicie nowe podejście do problemu dbałości o tkanki zbudowane z kolagenu. Użytkownicy będą mogli przekonać się „na własnej skórze”, co zdziałać może suplementowanie jej „od wewnątrz”.

COLVITA jest ukoronowaniem prac biotechnologicznych nad grupą produktów pozyskanych z rybiego kolagenu, który zatrzymuje nasz dobry czas…  Już dwie tabletki dziennie,  sprawiają że skóra stała się gładsza i bardziej miękka. By promieniała blaskiem, była świetnie nawilżona, a pielęgnowana jednocześnie żelem kolagenowym i jego pochodnymi od zewnątrz – stała się także znacznie młodsza.
Łańcuchy ludzkiego kolagenu zbudowane są z 20 – 21 aminokwasów. Tylko część z nich organizm produkuje w procesach metabolicznych. Pozostałe muszą być dostarczone w pożywieniu. Suplementacja ustroju preparatem COLVITA jest nieustającym odbudowywaniem swoistego magazynu aminokwasowego dla komórek wytwarzających i serwisujących kolagen.
COLVITA wytwarzana jest głównie z liofilizowanego, trzeciorzędowego kolagenu rybiego. Potrójna helisa kolagenowa, podobna budową do spirali DNA, ale funkcjonująca w przestrzeni zewnątrzkomórkowej jest nośnikiem informacji dotyczących zasobów aminokwasowych kręgowców. Szczególnie w stanach zachwiania tej równowagi – wysycenie macierzy pozakomórkowej produktami rozpadu potrójnej helisy ma niezwykle pozytywny wpływ na przywrócenie bilansu metabolicznego białka.

LIOFILIZACJA jest to zamrażanie czystego kolagenu do minus 40°C w warunkach próżni (1Pa) i sublimacyjne usuwanie z niego wody (suszenie). Zapewnia to najwyższą czystość produktu, najniższą wagę i doskonałą higroskopijność. Liofilizat (ponad 98% białka) „puchnie” w przewodzie pokarmowym kilkudziesięciokrotnie w stosunku do swojej objętości, dzięki ponownemu uwodnieniu, co jest zjawiskiem korzystnym dla osób odchudzających się (dieta białkowa sprzyja wszak spalaniu tłuszczów). Czyni to również aminokwasy, z których się składa kolagen wysoce przyswajalnymi dla ustroju.  Syntezę ich wspomaga witamina E oraz minerały i witamina C występujące w algach. Peptydy zawarte w COLVICIE, a będące produktami rozpadu 3-helisy kolagenu cechuje też nieporównywalna z hydrolizatami białek bydlęcych i z żelatyną wysoka przyswajalność – praktycznie bez angażowania procesów trawiennych i energii.  Peptydy kolagenu są całkowicie anabolizujące.

Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie ludzkim i głównym składnikiem tkanki łącznej. Odpowiada m.in. bezpośrednio za kondycję skóry, gałki ocznej, matrycy kostnej, włosów i paznokci. Wytwarzany jest i serwisowany przez komórki wytwórcze: keratynocyty, fibroblasty i chondrocyty. Stan kolagenu ustrojowego wyznacza wg najnowszych badań naukowych wiek biologiczny człowieka, co najłatwiej zaobserwować można na podstawie zmian wyglądu skóry. Kolagen stanowiący główny składnik COLVITY jest liofilizatem unikalnego w skali światowej hydratu tropokolagenu ze skór rybich, o budowie łańcuchów alfa 1 i alfa 2 niemal identycznych z ludzkimi. Wszelkie istniejące na światowym rynku suplementy diety, reklamujące w swym składzie kolagen zawierają w istocie albo żelatynę, albo hydrolizat surowców łącznotkankowych bydła, których bioprzyswajalność w analogii z trójspiralnym kolagenem rybim jest absolutnie nieporównywalna. Kolagen zawarty w COLVICIE uzupełnia dietę w peptydy, wolne aminokwasy i hydroksyaminokwasy. Przede wszystkim w hydroksylizynę i hydroksyprolinę, bardzo rzadko pozyskiwane przez organizm z codziennego pożywienia i niedostarczane przez żaden inny, produkowany suplement diety. Białka stanowiące główny składnik COLVITY, to w kluczowym momencie przyswajania przez organizm – produkty rozpadu czystego 3-spiralnego kolagenu z rybiej skóry. Cechuje je zdolność skutecznej stymulacji chondrocytów i fibroblastów do produkcji kolagenu własnego – warunek przedłużenia młodości tkanki.

Algi (Fucus Vesiculosus) – wyciąg z morskich alg nie został wybrany do składu COLVITY spośród wielu ekstraktów roślinnych przypadkowo. Wykazuje on swoje synergiczne działanie z kolagenem rybim.
Algi są bogate w wapń, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, fosfor, chrom, jod i witaminy z grupy B i C, a tym samym stanowią najbardziej uniwersalny spośród wyciągów roślinnych składnik kapsułki mającej być suplementem diety. Przede wszystkim jednak zawierają selen i cynk – mikroelementy niezwykle istotne dla syntezy kolagenu.
Skład mineralny alg przypomina ludzkie płyny ustrojowe. Przyspieszają przemianę materii, przeciwdziałają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność organizmu, wzmacniają włosy oraz paznokcie i dostarczają skórze oligometrycznych procyjanidów, poprawiając jej ukrwienie, hamując działanie wolnych rodników.
Ekstrakt z alg nazywanych w Japonii „chlebem morza” uznawany był w większości badań klinicznych przeprowadzonych w latach 2006 – 2007 za najskuteczniejszy spośród wyciągów roślinnych w kosmetologii skóry. Algi zawierają ponadto polisacharydy poprawiające krążenie.

Witamina E – występuje w wielu suplementach diety. Jednakże działanie syntetycznej witaminy E jest w porównaniu do pozyskiwanej z naturalnej żywności – bardzo słabe. W COLVICIE zastosowano octan D-alfa-tokoferylu – najnowszą biotechnologicznie i jedyną formułę witaminy E wykazującą 100% aktywności biologicznej. O wyborze witaminy E do składu COLVITY zadecydowały jej właściwości farmakologiczne (przede wszystkim antyoksydacyjne) i udowodniony klinicznie wpływ na przyswajalność białek. Witamina E warunkuje syntezę kolagenu w organizmie. Drugim, nieodzownym czynnikiem wspomnianej syntezy jest witamina C. Preparat COLVITA zawiera ją również i to w najcenniejszej formie lewoskrętnej (w algach), ale w ilości poniżej dziennego zapotrzebowania. Użytkownik powinien zatem zadbać o utrzymanie poziomu kwasu askorbinowego (vit.C) we własnym zakresie.
DZIAŁANIE

  • pielęgnuje skórę wewnątrz, czyniąc ją gładką, sprężystą i jedwabistą
  • nawilża głębsze warstwy skóry właściwej
  • stosowany regularnie spowalnia procesy starzenia tkanek
  • wydatnie poprawia kondycję skóry, włosów, paznokci
  • regeneruje struktury tkanki łącznej właściwej, chrzęstnej, kostnej, struktury kolagenowe gałki ocznej i włosów
  • wskazana dla osób aktywnych, spalających białko w pracy fizycznej, w treningu budującym masę mięśniową
  • wskazana dla rehabilitantów, po urazach mechanicznych narządów ruchu i stawów

COLVITA stworzona została zgodnie z wytycznymi określonymi przez specjalistów żywienia, immunologów i dermatologów w zakresie:

  • techniki liofilizacji białek pochodzenia rybiego
  • doboru składników aktywnych i ich dawek
  • stałej weryfikacji jakości surowców
  • respondentnych ankiet na temat skuteczności

Po dwóch miesiącach systematycznego stosowania obserwuje się pierwsze symptomy działania COLVITY w postaci wzmocnienia włosów i tkanek podtrzymujących skórę, co skutkuje jej zwiększoną jędrnością i nawilżeniem.

Po 4 – 6 miesiącach suplementacji należy spodziewać się efektów, które niemożliwe są do opisania w niniejszej ulotce, gdyż mogłyby poczytane być za reklamę COLVITY jako leku, którym nie jest.

W opinii dotychczasowych konsumentów i specjalistów COLVITA:

  • zatrzymuje procesy marszczenia się skóry
  • pielęgnuje od wewnątrz skórę właściwą, poprzez zapobieganie ucieczce wody z jej głębokich warstw
  • likwiduje istotną część problemów ze skórą „suchą”
  • poprawia kondycję włosów, paznokci i matrycy kostnej
  • oddziaływuje na wiele zmian organicznych i wykazuje liczne właściwości rewitalizujące
  • wspomaga odchudzanie

Suplementacja Colvitą nie zastąpi zróżnicowanej diety, a nawet osobom regularnie wzbogacającym organizm suplementami nie jest ona zalecana jako jedyny preparat do zażywania. W procesie biotechnologicznym projektowania COLVITY świadomie zrezygnowano bowiem z koncepcji „panaceum” i dodania do składu wielu substancji aktywnych, również wspomagających syntezę kolagenu (np. vit. C). Skoncentrowano się na tym, by COLVITA była kapsułką unikalną, by użytkownikom dać przede wszystkim silnie skoncentrowany i bioaktywny kolagen oraz niezbędną dawkę substancji aktywnych wspomagających jego syntezę.
Kolagen trzeciorzędowy – najlepszy biowektor stymulacji aktywności chondrocytów i fibroblastów nie występuje zbyt często w naszej diecie, a i wtedy pozbawiony jest wielu wartości, wskutek poddawania go obróbce termicznej. Spożywany w kapsułkach COLVITA pobudza odnowę komórkową i wydatnie przyspiesza eksfoliację i regenerację włókien kolagenowych. Zapewnia także skórze, kościom, włosom i paznokciom optymalny stopień odżywienia. COLVITA jest bowiem wynikiem wyjątkowego połączenia rewitalizujących składników, pomagających suplementować od wewnątrz najważniejszą tkankę ludzkiego organizmu – tkankę łączną. Nie istnieje na świecie bardziej zaawansowana biotechnologicznie tabletka przeciwko starzeniu się skóry i deficytowi kolagenu w tkankach.
Stosując COLVITĘ wykonujemy krok w kierunku najnowocześniejszych metod pielęgnacji urody!
STOSOWANIE

  • 2 kapsułki dziennie, najlepiej po lub w trakcie posiłku z uwagi na obecność witaminy E rozpuszczalnej wyłącznie w tłuszczach. Używać jako suplement diety zróżnicowanej. Zaprzestać używania w wypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Comments are closed.